top of page

Proč většina lidí nejde k profesionálnímu fotografovi, ale fotí se doma mobilem?


Důvodů je hned několik…

 1.     Může to být cena – proč mám platit tisíce za profesionálního fotografa, když se můžu vyfotit doma mobilem a zadarmo?


 2.     Obvykle si lidé také myslí, že kvalita fotky je úplně stejná a nevidí rozdíl v kvalitě fotek  od profesionála a tím, co má sám nafoceno v mobilu..

..nicméně v okamžiku, kdy se člověk přeci jen získá odvahu a jde do studia a pak si porovná výsledek s fotkou z mobilu, tak rozdíly uvidí a že jich bude..

 

3.     Focení je také často výstupem z komfortní zóny a to i tehdy, když probíhá někde v klidu či doma..

 

ještě větší výstup z komfortní zóny je focení na veřejnosti mezi lidmi, kde máme často při focení publikum, je třeba se snažit okolí nevnímat a nestresovat se tím..

 

dá se fotit i tak, že sedíte v baru či v kavárně a já vás fotím zvenku přes sklo…

 

focení uvnitř je většinou zakázané, takže pokud se zeptáme a obsluha nedovolí, zase tolik nám to nevadí, protože skleněná bariéra  mezi vámi a mnou vytváří zajímavé efekty, které se při focení uvnitř nedají nasimulovat..

 

4.     Lidé si myslí, že obyčejným mobilem je může vyfotit kamarádka nebo manžel, ale pravdou je, že tato zařízení pracují s širším ohniskem, které portrét opticky zkreslí…to, co je objektivu blíže, např. nos, se opticky zvětší a co dál, např. uši, tváře, tak potlačí do pozadí..



portrét pak vypadá komicky, nehezky a velice nelichotivě

 

nový iPhone dokáže zkreslení perspektivy odstranit a pozadí rozmazat, takže vlastně imituje větší hloubku ostrosti a fotka působí profi, nicméně, je to pořád jen mobil a cenově se blíží levnější bezzrcadlovce..

 

celkově vzato, profesionální portrét ze studia, kde na vás fotograf použije 4 světla, 1 odrazku, kvalitní fotopozadí, kvalitní foťák, vhodný objektiv a své dlouholeté zkušenosti, tak žádný mobil nenahradí….




 

a k tomu si přičtěte to, že se sami sobě musíte na fotce líbit i včetně výrazu v obličeji a postoje a to kamarádka ani manžel (pokud nejsou profíci) zkrátka nevidí.. nebo nezachytí..

 

tyto profi fotky se pochopitelně hodí pro použití na web, do životopisu nebo na sítě, kde vás reprezentují..

 

.. zkuste tam dát fotku z mobilu, uvidíte rozdíl v ohlasech.. zejména, pokud pracujete na nějakém vyšším pozici..

 

FAQ:

 

1.Ale co když mám nový foták, stačí to pro profi portréty?

 

..ani nejnovější foták kvalitní portrét negarantuje a naopak, když vím co dělám, nafotím krásný portrét i 30 let starou zrcadlovkou se základním objektivem..

 

2. Mám nový foták a chci jít na kurz focení portrétů a pak hned fotit klienty, stačí to?

 

..ráda bych řekla, že ano, ale pokud se chystáte na kurz, znamená to, že znalosti teprve získáváte a zkušeností zatím moc nemáte….

 

..ale samozřejmě se může stát, že vám vše půjde hned a přeskočíte mraky hodin pokusů a omylů, kterými se musí prokousávat běžný smrtelník..

 

3. Focení mě moc baví, jak mám získat placenou zakázku?

 

Klient si vždy vybírá na základě vašeho portfolia, které máte k dispozici…pokud jste nikdy nefotila prsteny s diamanty, těžko takovou zakázku získáte, klient nemá na čem stavět…

 





doplňte si portfolio těmito fotkami, např. oslovte prodejce šperků a nabídněte mu fotky zdarma, pak už máte v ruce více trumfů :) a zakázku máte šanci získat

 

 





Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page