top of page

Podle čeho vybrat fotoobraz?

Plátno je lakované, není úplně matné a odráží světlo. Fotoobraz na plátně je možné otírat vlhkým hadrem což je obrovské PLUS. Na plátno se hodí v podstatě každá fotografie, která by mohla být vystavená nejen doma.

Obraz na Kapa desce je sympatický, lehký a křehký. Deska sama o sobě vkusně doplňuje interiér, působí elegantně a vzdušně. Velmi vhodná do moderního interiéru.

Velmi elegantní černý, nebo stříbrný rám z krásného jemně drásaného hliníku vytvoří velmi působivý obraz, který bude nejen lahodit oku, ale pohladí i duši.






Fotoplátno

Plátno jako takové je samo o sobě FineArt materiál. Nabízí jemnou strukturu s tkaným povrchem s občasným “uzlíčkem“, to však není na škodu, naopak. Protože je plátno lakované, není úplně matné a odráží světlo. To proto, že na vrstvě tisku se nachází "další vrstva“. Stejně jako ultramatný papír pohltí některá tmavá místa a je tmavší. Plátno je v podstatě také ultramat (před lakováním). Plátna jsou ručně lakovaná, je tedy možné, že při nějakém úhlu pohledu a postavení slunce, jsou viditelné tahy po lakování. Lak je značkový Hahnemühle a obsahuje UV filtr, avšak i přesto by na (žádný obraz), nemělo přijít přímé sluneční světlo.


Fotoobraz na plátně je možné otírat vlhkým hadrem což je obrovské +. Na plátno se hodí vpodstatě každá fotografie, která by mohla být vystavená nejen doma. každá! To co se mi líbí, chci to vidět, šup s tím na plátno = Krásný obraz - VŽDYCKY! VŽDYCKY!

Veškeré fotografie na těchto stránkách nelze použít pro jakékoli komerční či nekomerční účely bez souhlasu autora. Všechny fotografie jsou chráněny autorským právem ©. Pokud máte zájem o použití některé fotky, prosím kontaktujte mě.





Kapa deska

Jednoduchá charakteristika = lehká, čistá, elegantní. Ale pozor, velmi křehká!

Univerzální forma obrazu, kterou lze použít jak samostatně, tak i do rámu, kde velmi vkusně působí hliníkový rám. Deska sama o sobě elegantně doplňuje moderní interiér působí lehce a vzdušně.


Stejně jako obraz na plátně i zde se na fotografii objevuje “další vrstva“ zde fotolaminace. Také chrání obraz před UV a je možné obraz otírat, ale velmi opatrně aby se nedostala voda do krajů. Tisk je možné provádět na saténový fotopapír (běžně), lesklý fotopapír i na ultramat.


Nejběžnější forma tohoto fotoobrazu je: saténový fotopapír, s fotolaminací a následné nakašírování na desku. Méně časté, ale dělám to též, je tisk na plátno, nalakovat a toto samotné lze také nakašírovat na kapa desku, lze tím nahradit napínání plátna na rám a takovýto obraz je krásné použít ve spojení s okrasným rámem.





Satin (mat)

Saténový papír, též jako klasický matný fotopapír, je běžný fotopapír pro tisk víceméně jakékoliv fotografie od formátu 9×13 až po 30×40 a více, ale hojně využívaný právě pro klasické maloformátové fotografie.


Má krásnou strukturu a pouze 30 % lesku, takže odráží světlo, ale ne tolik jako lesk. Má příjemné barevné podání a příjemné podání černé barvy, ovšem ne takové jako barytový papír, který je převážně pro černobílou fotografii.

Satin je velmi vhodný na laminaci a následné nakašírování (nalepení) na desky. Satin není tolik náchylný na omaky.


Lesk

Vysoce lesklý fotopapír vyniká svou kontrastní kresbou, je vhodný pro “běžné“ fotografie stejně jako Satin, avšak pro jeho vysoké podání kontrastu a nezaměnitelné podání černé barvy na něm krásně vynikají černobílé fotografie. Ve větším formátu fotografie vypadají úžasně.


Lesk není moc ideální dávat pod sklo, neboť lesk + lesk není vhodná kombinace, rersp. ještě jsem se s takovou kombinací nesetkala, ale věřím, že to nebude zrovna optimální.

Lesklý fotopapír je velmi náchylný na omaky, takže v tmavších místech jsou vidět otisky. Vhodné zacházení v bavlněných rukavicích. Tento papír je oblíbený nejen u klasických maloformátových fotografií, právě pro svůj nezaměnitelný vysoký kontrast, ale také pro fotografie s určitým obsahem lesklého nádechu, například kapky rosy, mokré ulice, naleštěné kapoty automobilů, flitry, šperky apod...


Ultramat

Hluboce matný papír s velmi hladkým povrchem. Papír neodráží žádné světlo, proto všechny fotografie na tomto materiálu ještě více ztmavnou. To co je už tmavé, při tisku je ještě více tmavší.


Naopak na něm velmi elegantně vyniká čistá pleťovka. Tento fotopapír je vhodný pod jakékoliv sklo právě z důvodu absence odlesků (ne tak jako například lesklý fotopapír, saténový fotopapír).

Ultramat je vhodný nejen na jemné portréty, ale též na grafiky, či jiné malované obrázky.

Je velmi náchylný na omaky, práce s ním je vhodná v bavlněných rukavicích.

Akvarel se strukturou

Hluboce matný papír se strukturovaným povrchem. Stejně jako ultramat tento papír neodráží žádné světlo, proto jsou fotografie na tomto materiálu ještě více tmavé.

Na tomto fotopapíru vynikají především fotografie s texturou (les, hory, krajinná fotografie) Ale velmi vkusně na něm působí portréty starších lidí, papír svou skladbou podtrhuje charakteristické znaky stáří znatelné v pleti. Toto ovšem neznamená, že i jiné portréty na něm nevypadají elegantně. Při větším formátu i jemná pleťovka zejména v přírodních scenériích vypadá moc krásně. Tento fotopapír je vhodný pod jakékoliv sklo právě z důvodu absence odlesků (ne tak jako například lesklý fotopapír, saténový fotopapír).


S papírem je vhodné zacházet se zvýšenou opatrností, není však tolik náchylný jako ultramat.








Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page